کد مطلب: ۳۰۰۶۶
تاریخ انتشار: سه شنبه ۷ تیر ۱۴۰۱

فلسفه‌ی موسیقی در سنت اسلامی

فلسفه‌‌ی موسیقی پیشینه‌ای به قدمت خود فلسفه دارد و از دوران باستان تاکنون همواره در مکاتب مختلف درباره‌ی موسیقی فلسفه‌ورزی شده است. در سنت اسلامی نیز مباحث فلسفی عمیق درباره‌ی موسیقی وجود دارد که گرچه با عنوان مستقل «فلسفه‌ی موسیقی» مطرح نشده است، اما انسجام و در عین حال تنوع غیرقابل انکاری دارند. همچنین با گسترده دیدن مفهوم «فکر فلسفی» و بسط آن باحوزه‌هایی چون سنت عرفانی، می‌توان از گفتمان‌های دیگری در فلسفه‌ی موسیقی سخن گفت که آراء آنها مبتنی بر پیش‌فرض‌های فلسفی است، اما در آثار فلسفی رسمی بیان نشده‌اند. دراین باب چهارگونه اندیشه قابل تفکیک است: ابتدا گفتمان ریاضیاتی- فلسفی که به دو مکتب فیثاغورسی و مکتب فارابی قابل تقسیم است. دیگر گفتمان عرفانی و سپس در برابر آنها گفتمان شفاهی در سنت عملی موسیقی قرار می‌گیرد. نشان داده می‌شود که این گفتمان‌ها که در اصول و روش‌ها تفاوت‌های اساسی دارند، باوجود فرازونشیب‌های تاریخی، همگی تا انتهای دوران سنتی حضور داشته‌اند و سنت موسیقایی ایرانی ـ اسلامی بر آنها شکل گرفته و تداوم یافته است و امروزه نیز اندکی از آن آراء در گفتار سنت‌گرایان باقی است.
نشست هفتگی شهر کتاب در روز سه‌شنبه ۱۴ تیر ساعت ۱۵ به  «فلسفه‌ی موسیقی در سنت اسلامی»  اختصاص دارد که با حضور دکترسیدشاهین محسنی (دکترای فلسفه و مدرس دانشکده‌ی موسیقی دانشگاه هنر) برگزار می‌شود.

علاقه‌مندان می‌توانند این نشست را از اینستاگرام مرکز فرهنگی شهرکتاب به نشانی ketabofarhang، کانال تلگرام bookcitycc و صفحه‌ی این مرکز در سایت آپارات پیگیری کنند.

 

 

0/700
send to friend
مرکز فرهنگی شهر کتاب

نشانی: تهران، خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمدقصیر (بخارست)، نبش کوچه‌ی سوم، پلاک ۸

تلفن: ۸۸۷۲۳۳۱۶ - ۸۸۷۱۷۴۵۸
دورنگار: ۸۸۷۱۹۲۳۲

 

 

 

تمام محتوای این سایت تحت مجوز بین‌المللی «کریتیو کامنز ۴» منتشر می‌شود.

 

عضویت در خبرنامه الکترونیکی شهرکتاب

Designed & Developed by DORHOST