اخبار فرهنگی/نگاهی به فرهنگ طیفی

نگاهی به فرهنگ طیفی

اخبار فرهنگی  - مهدی فیروزان: یکی از شاخص‌های رشد فرهنگی جوامع، تعدد و تنوع دایر‌ه‌المعارف‌ها و واژه‌نامه‌هاست.

 هر قدر میل و علاقه مردم جامعه به دانستن مفاهیم و موضوعات بنیادین یا تعاریف و معانی تازه و ناشناخته افزایش یابد، بر تعداد و انواع آثار مرجع افزوده می‌شود. به عبارت دیگر اگر تعداد و گوناگونی دایره‌المعارف‌ها و واژه‌نامه‌ها در یک جامعه یا حوزه زبانی بیشتر از جامعه یا حوزه زبانی دیگر باشد، می‌توان به‌طور طبیعی نتیجه گرفت که جامعه اول از ویژگی‌های زیر بهره‌مند است:

۱. میل عمومی به مطالعه در آن بیشتر است و به این ترتیب بینش و شعور و توانایی درک متقابل در آن بالاتر است.

۲. فضیلت یادگیری مستمر، کنجکاوی برای شناختن، دانستن و کسب اطلاعات جدید در فرهنگ عمومی آن جامعه نهادینه‌شده. بنابراین تقاضا برای تهیه آثار مرجع و ماندگار بیشتر است و در نتیجه هر گونه تلاش تحقیقی و علمی برای رفع یا کاهش تقاضای جامعه بیشتر مورد استقبال واقع می‌شود.

۳. مراکز و موسسات تحقیقی آن جامعه، پژوهشگرها و طرح‌های پژوهشی بیشتر و ماندگارتری دارد.

۴. احترام به کارهای تحقیقاتی و شأن بالای پژوهش در باور عمومی مردم آن جامعه جایگاهی ویژه دارد.

۵. فرآیند نقد و نقادی در ارزیابی آثار منتشر شده بسیار جدی است و این جدیت باعث اعتلای کیفیت تحقیقات و محتوای آثار مرجع می‌شود.

۶. مردم آن جامعه آثار مرجع مورد نیاز زندگی و حوزه کاری خود را می‌شناسند و در کتابخانه شخصی یا محیط کار خود چند عنوان از آنها را نگهداری می‌کنند؛ چراکه امر مراجعه به آثار مرجع برای فراگیری اطلاعات درست و معتبر ملکه وجودی ایشان شده است. بهره‌مندی از اطلاعات درست امکان فریب خوردن از هیاهوی تبلیغات سیاسی و حزبی و تجاری و نظایر آن را کاهش می‌دهد. اگر دقیق‌تر ارزیابی کنیم قطعا به ویژگی‌های دیگر نیز پی‌می‌بریم.

آنچه ذکر شد دیدگاه کلی انتشارات هرمس نسبت به ارج و شأن و تاثیر عمیق دایره‌المعارف‌ها و فرهنگ‌ها در جامعه و نقش کتمان‌‌ناپذیر آثار مرجع در توسعه بینش و رشد فرهنگی و نیز تقویت سلامت و مصونیت مردم است. براساس چنین دیدگاهی، انتشارات هرمس از حمایت و انتشار آثار مرجع به‌ویژه فرهنگ‌ها و دایره‌المعارف‌ها دریغ نمی‌کند؛ فرهنگ طیفی گواه زنده آن است. این کتاب ارزشمند ثمره 20 سال تحقیق علمی و پژوهش میدانی است و در حقیقت باید گفت مولف فرهیخته تمام عمر علمی خود را وقف نگارش و تکمیل فرهنگ طیفی (تزاروس) کرده است.

 

منبع: فرهیختگان

 

 

نظرات [1 ]
جمشید فراروی دوشنبه 18 مرداد 1389 - 16:30:22
برای اطلاعات بیشتر در مورد فرهنگ طیفی به وب گاه آن http://www.teyfi.com رجوع کنید.
ارسال نظر

نام (اختیاری)

پست الکترونیک (اختیاری)  

آدرس وب سایت یا وبلاگ (اختیاری)

نظر شما  

حاصل عبارت را در باکس مقابل وارد نمایید::

 = 5-4

کد مطلب:430
تاریخ انتشار :یکشنبه 27 تیر 1389 - 16:16:47