آیین پاسداشت نیمقرن کتابفروشی «کمند» در شهرکتاب بهار برگزار شد:
مراسم گرامیداشت حسین صمصام شریعت، کتابفروش پیشکسوت و صاحب کتابفروشی کمند، پنجشنبه یازدهم اردیبهشتماه در شهرکتاب بهار اصفهان برگزار شد. این آیین با حضور چهرههای فرهنگی و سخنرانیهایی سرشار از احترام، خاطره، شعر و تحلیل، به تجلیل از یکی از نمادهای فرهنگی شهر اختصاص داشت.
کتاب فقط کتاب است؛ هیچچیز کتاب نمیشود
حسین صمصام شریعت از قدیمیترین کتابفروشان فعال در اصفهان است. او بیش از سه دهه با کتابفروشی کمند، واقع در طبقه دوم مجتمع عباسی، برای چندین نسل از اهالی این شهر، تجربهای منحصربهفرد از کتابفروشی خلق کرده است. مراسم بزرگداشت او در شهرکتاب بهار، محفلی پرشور و صمیمی بود که گردانندگی آن را علی خدایی به عهده داشت.
در آغاز برنامه، علی خدایی با اشاره به موقعیت مکانی کتابفروشی کمند گفت: شما تقریباً اولین کسی هستید که طلوع آفتاب را روی گنبد مدرسه چهارباغ میبینید. وقتی از آن بالا به اصفهان نگاه میکنید، همه حسنها و معایب شهر را میبینید و به قول دوستانمان، از چشمان ما میخوانید.
صمصام شریعت در پاسخ، تجربه را حاصل حضور مداوم در میان کتابها دانست: پشتکار، دقت در نگاه و فهم درست، انسان را موفق میکند و باعث میشود بدانی هرکس دنبال چه کتابی است و مشتری هنوز سؤالش را کامل نکرده، کتاب موردنظرش را به دستش بدهی.
او ادامه داد: قول میدهم به غریبهها هم کتاب بدهم تا ببرند بخوانند و اگر دوست نداشتند، بازگردانند. حتی اگر نیاورند هم مهم نیست. وقتی کسی از جایی دیگر کتاب میخرد، میگویم سودش به من رسیده است. چون کتاب فقط کتاب است؛ هیچچیز کتاب نمیشود.
صمصام شریعت درباره چگونگی ورودش به حرفه کتابفروشی گفت: پدر و مادرم میخواستند طلاساز شوم؛ از صفر تا صد این حرفه را یاد گرفتم، اما لطافت کاغذ بر جانم نشست و مسیرم را بهسوی کتاب تغییر دادم.
تجلیل از دانایی، فروتنی و عشق به کتاب
حسامالدین نبوینژاد، مدیرمسئول مجله «زندهرود»، با یادکردی از کتابفروشان درگذشته، صمصام شریعت را وارث نسل کتابدوست اصفهان خواند که همچنان «در کمند کتاب گرفتار است.
حامد قصری، پژوهشگر تاریخ معاصر اصفهان، با اشاره به سابقه تاریخی کتابفروشی در شهر گفت: اصفهان از دوران صفویه کتابفروشی داشته و میرعرفان نخستین کتابفروش رسمی این شهر بوده است. کتابفروشی کمند، در تداوم همین سنت، در کتابخوان کردن چند نسل از اصفهانیها نقش پررنگی داشته است.
سمیه یخچالی، با لحنی شاعرانه و صمیمی، گفت: شما کتاب نمیفروشید، کتابدار هستید. کتاب برای شما کالا نیست؛ کمند انداختهاید و دلها را صید میکنید. اگر از من بپرسند نمادهای فرهنگی اصفهان را نام ببرم، بیتردید کمند یکی از اولینهاست.
محمد عیدی، در سخنانی با درونمایه اسطورهای، صمصام شریعت را فرزانهای دانست که «عاشقی و مستوری را باهم دارد» و گفت: پاسداشت حسین صمصام، پاسداشت دانایی و کنشگری فرهنگی است؛ مردی که بیقِیلوقال، عمری در اعتلای انسانیت کوشیده است.
مهدی تمیزی، با بیان خاطرهای از روزی خلوت در کنار صمصام، گفت: به او گفتم وضع افتضاح است. اما او با لبخند گفت: خوشبختیم، چون میتوانستیم صافکار باشیم با صدای چکش و دود. اما حالا در آرامش، کنار حوض، کنار گنبد، و با کتابیم.
امین عباس آرامیان، کتابفروشی کمند را باغی دلگشا خواند که صنوبرهای اندیشه در آن صف بستهاند: باغبانی دارد سبز، معطر به مهر و صفا، حسین آقای صمصام شریعت. کسی که نوجوانیاش را با کتاب گره زد و نیمقرن است با عشق به فرهنگ خدمت میکند.
پایانی با تقدیر و عشق
در پایان مراسم، سپیده احمدی، مدیر شهرکتاب بهار اصفهان، لوحی به نشان قدردانی از سالها خدمت فرهنگی، به حسین صمصام شریعت اهدا کرد. همچنین جمعیت حمایت از حقوق کودکان، تابلویی را به پاس حمایتهای کتابفروشی کمند از کودکان کار به او تقدیم نمود.
مراسم بزرگداشت صمصام شریعت، بهیادماندنی و تأثیرگذار بود؛ همچون خود کتابفروشی کمند که فراتر از یک فروشگاه کتاب، پناهگاه ذهن و دل بسیاری از اهل فرهنگ اصفهان بوده است.
برچسبها:شهرکتاب, شهرکتاب بهار, شهرکتاب بهار اصفهان