کد مطلب: ۲۳۹۲۰
تاریخ انتشار: شنبه ۶ دی ۱۳۹۹

شیوه‌های طنز پردازی و مقارنه‌ی طنز و فرزانگی در مقالات شمس

طنز که نوعی بیان هنرمندانه و اثرگذار است، در مقالات شمس به شیوه‌هایی گوناگون به کارگرفته شده است؛ گاه در سطح زبان و به شکل واژگانی، و گاه به شیوه‌هایی مفهومی‌تر و هنری‌تر مانند طنز روایی. حالت‌های گوناگون طنزپردازی، سخن شمس را از سویی گزنده و تند و از دیگر سو، شیرین و اثرگذار و به تعبیر خود او «بامزه» کرده است. دکتر لیلا آقایانی چاووشی دراین درس‌گفتار، شکل‌های  گوناگون طنز در مقالات شمس همراه با شواهد و نمونه‌هایی از متن کتاب را معرفی می کند.

اینکه ما آدمیانِ هر روزه‌ی میانمایه، پیوسته درحال جدی گرفتن جهان «نمود«ها هستیم و از «بودِ» جهان به کُل غافلیم، می‌تواند برای یک فرزانه که به ناپایداری و فریبندگی «نمود» ها و اَصالت و واقعیت «بودِ» جهان آگاهی یافته، دستمایه طنز و شوخی قرار گیرد. از این منظر، زندگی عموم انسان‌ها در این جهان و نوع مواجهه‌ی آنها با پدیده‌ها و رویدادهای پیرامون خود برای یک فرزانه، ماهیتی مُضحک و غیرجدی دارد. فرزانه حتی گاهی نمود و کنش‌های خودش را نیز به اعتبار ناپایداری و فریبندگی آنها، دستمایه‌ی طنز و ریشخند قرار می‌دهد.  دکترمجتبی اعتمادی‌نیا در این درس گفتار، ریشه‌های این قسم فرزانگی طربناک در میراث عرفانی شمس رامحل بحث و تأمل قرار می دهد.

چهل‌وششمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ی شمس تبریزی در روز چهارشنبه دهم دی ساعت ۱۱ صبح با سخنرانی دکتر لیلا آقایانی چاووشی و دکتر مجتبی اعتمادی‌نیا به «شیوه‌های طنزپردازی و مقارنه‌ی طنز و فرزانگی درمقالات شمس» اختصاص دارد که به صورت مجازی پخش خواهد شد. 

 علاقه‌مندان می‌توانند این درس‌گفتار را از فضای مجازی مرکز فرهنگی شهرکتاب پیگیری کنند.

 

 

0/700
send to friend
مرکز فرهنگی شهر کتاب

نشانی: تهران، خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمدقصیر (بخارست)، نبش کوچه‌ی سوم، پلاک ۸

تلفن: ۸۸۷۲۳۳۱۶ - ۸۸۷۱۷۴۵۸
دورنگار: ۸۸۷۱۹۲۳۲

 

 

 

تمام محتوای این سایت تحت مجوز بین‌المللی «کریتیو کامنز ۴» منتشر می‌شود.

 

عضویت در خبرنامه الکترونیکی شهرکتاب

Designed & Developed by DORHOST